• tel:022 471 571 mob:065 2 471 571
  • info@ordinacijateofilski.com

STRAH OD LIMFNIH ČVOROVA-DA,DA, ČESTO,SVAKI DAN……

STRAH OD LIMFNIH ČVOROVA-DA,DA, ČESTO,SVAKI DAN……

 

Uvećani   limfni  čvorovi na   vratu   su  čest   izvor straha

Kakvo   je  to  tkivo ?

Reč je  o tzv. limfnom tkivu koje je u formi   čvorića, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde,to  nije  baš adekvatan naziv jer ne luče hormone, kao ni druge supstance .Medjutim, termin  “žlezda” je  uobičajen

ČEMU   TO SLUŽI USTVARI??

To su pravi  “koncentrisani ” fokusi  zaštitnih  ćelija   i hemijskih materija koje imaju    zaštitnu ulogu.Mnoge klice  bi nas  bukvalno   “uništile” da  ih nema!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu tečnost koja se  ostaje u   tkivima i organima  iz određenog dela tijela. Limfni  čvorići “štite” onu  regiju u kojoj se nalaze,baš kao   pravi neposredni   stražari

ZAŠTO IH NEKAD     NAPIPAMO, NEKAD  NE?

Zato što limfni čvorići otiču kada  postoji   upala, ili   neki  drugi iritantni  proces ,a kad je upala   prodje  brzo  dolazi do njihovog smanjivanja . Veliki broj virusnih upala  prođe bez ikakvih  simptoma  tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

DA LI IH SE UVEK TREBA BOJATI???

NE!

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima,često ih napipamo kod  dece,   dečja  tkiva su meka i rastresita   pa   se lako pronalaze, a i deca   ih imaju   realno više, postoji i  izraz “limfatična konstitucija”-kao  što neko ima  više mladeža, tako neko ima više limfnih  čvorića!Kad su      normalne,  zdrave, nisu  pod upalom, nisu aktivne, one su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra,mada i tu postoje    velike  varijacije, zavisno od  pregledane regije,što je čist radiološki  “problem”, treba ih smatrati uvećanim.U svemu  rečenom,   zadatak radiologa je  da proceni  i njihovu   normalnu, mi kažemo   “FIZIOLOŠKU”formu   i strukturu,ili da kaže”nisu uvećani  ,ali  ne   su  patološki”,opasni.Nekad ,zavisno i od regije,  limfni čvor   može biti mali,ali   opasan nosilac  nekog procesa.

 

 

KOJE SU  NAJČEŠĆE BOLESTI   KOJE  SU  PRAĆENE  UVEĆANIM LIMFNIM ČVORIĆIMA?

UBEDLJIVO-najčešći razlog uvećanja limfnih čvorića   su virusne infekcije  i to naročito na vratu i to kod  infekcije  gornjih disajnih puteva-uho,grlo,nos regija. Kod ogromne većine osoba se radi o potpuno BEZAZLENIM virusima koji brzo stižu i još brže odlaze i ne prave probleme. Tada su limfni čvorovi lako uvećani, pokretni su  mekani su i bezbolni

Bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova na vratu  kad je u pitanju    ORL regija. Streptokoke ,prilično  nezgodne klice, su  “šampioni” na listi i one se lako iz grla (i krajnika koji su takođe limfno tkivo) putem limfnih sudova nasele u limfnim čvorovima vrata. I druge bakterije mogu biti uzrok otoka limfnih žlijezda na vratu, ali su značajno ređe prisutne od streptokoka. Bris grla je jednostavan način da se ovo dokaže.

Postoje i druge bolesti  kao što s su autoimuna oboljenja koja takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova vrata.

Ponekad limfni čvorovi mogu biti uvećani posle vakcinacije dece ,baš kao   pozitivan  znak  aktivnosti imunološkog sistema i razvoja njegove  odbrane, što smo ustvari  vakcinacijom i  želeli   da postignemo!Radi se o prolaznom problemu koji se obično javlja sedam do četrnaest dana posle vakcinacije često  praćeno i  povišenom temperaturom.

INFEKTIVNA MONONUKLEOZA….ČEST   RAZLOG 

Ovo je takođe virusna bolest koja “ide” sa često  veoma velikim limfnim čvorovima na vratu.

Obično se vide “paketi” na bočnim stranama vrata, a ogromna većina  osoba  ima veoma visoku temperaturu, bolove u grlu i lomni su .

Dijagnoza se, kod tipičnih “slučajeva” lako postavlja – na osnovu pregleda i jednostavnih laboratorijskih analiza,kao i ultrazvučnog   pregleda-ništa bez  radiologa……

KADA KOD LEKARA?

NE TREBA   “trčati” , posebno ako  su   čvorići ne veći od jednog centimetra,ako ne bole ne bole, pokretni su i ne rastu. Pomoć i    pregled  lekara,a tu posebno mesto  zauzima i   ULTRAZVUČNI PREGLED ,koji svakodnevno radim u mojoj ordinaciji,kao pomoć u razjašnjenju  prirode  i važnosti    limfnog  čvora , je neophodna u sledećim situacijama:

Ako se vide veliki limfni čvorovi koji su “odjednom” porasli (nije ih bilo prethodnog dana),nije bitno da li   su bolni!
Ako su bolni, bez obzira na veličinu;
Kada su uvećani limfni čvorovi “pokriveni” crvenom kožom, ili su tvrdi, bolni i nepokretni pod prstima,posebno  u  “paketima”
Ako postoje   bolovi  i  šire  u regiji    uvećanih  limfnih  čvorova
Kada  pacijent ima visoku temperaturu i uvećane limfne čvorove;
Kada je pacijent izrazito lošeg opšteg stanja – malaksao, bez snage,  smršao, ima dodatne  simptome,npr.gubi na telesnoj težini, krvari iz  bilo koje regije, ili je   učinjen laboratorijski pregled koji je  “katastrofalan

DA LI LIMFNI ČVOROVI MOGU BITI  ZNAK  TEŠKE BOLESTI?

DA!!ALI-NAJREDJI RAZLOG ,ZAPAMTITE,uvećanja limfnih žlezda vrata kod dece su maligne bolesti!  One su, srećom, veoma retke, ali izazivaju najviše straha kod roditelja. Leukemije i limfomi su najčešeće maligne bolesti koje “idu” sa otokom limfnih čvorova. Tada  i deca i odrasli  imaju i druge tegobe

DA LI TREBA URADITI  KRVNU SLIKU?

POŽELJNO, KORISNO! Lekar odlučuje da li treba uraditi krvnu sliku! To je odlična pomoć u postavljaju dijagnoze bolesti koja uzrokuje uvećanje limfnih čvorova. Na osnovu broja leukocita i leukocitarne formule lekar može da vidi šta dalje da se radi,u kompravcu se priča razvija.

 

KAKO SE  LEČE UVEĆANI LIMFNI  ČVOROVI?

Ogromna većina    ne zahteva terapiju jer se radi o bezazlenom i prolaznom uvećanju limfnih čvorića.  Ukoliko je terapija potrebna, onda se leči UZROK uvećanja limfnih čvorova,uvećani limfni  čvorovi su najčešće posledica. Nikada nemojte sami uzimati  antibiotike – “za svaki slučaj” to je potpuno pogrešno!

Na kraju, nadam se da   je  JASNO da postoje  opasne bolesti  vezane   sa uvećanjem i izmenom   veličine i  gradje  limfnih  čvorova,ali su one ipak  na sreću REDJE…..mada  živimo u teškom vremenu,okruženi malignitetima raznih vrsta

Jedan moj    divan profesor   je rekao “ŠTO JE NAJČEŠĆE, TO JE NAJVEROVATNIJE”,verujte u praksi, to je odličan   sistem razmišljanja.

URADITI     ULTRAZVUČNI PREGLED-KORISNO, POŽELJNO, NEŠKODLJIVO !

Vaša Dr  Ljiljana   Teofilski ,spec.radiolog